Rød Glente - GPS Projekt
Kort om projektet med Rød Glente
Statens Naturhistoriske Museum indgår et samarbejde med LIFE-Eurokiteprojektet, hvor rød glente ringmærkes og får påsat GPS-sendere. Formålet med projektet er at spore deres færden for bedre at forebygge den høje menneskeskyldte dødelighed der ses blandt denne art over hele Europa. Projektet blev lanceret i 2023 i Danmark og selve ringmærkningen foretages af erfarne, licenserede ringmærkere fra Ringmærkningsadministrationen på Statens Naturhistoriske Museum. Påsætning af GPS-sendere foretaget af et LIFE-team sammensat af flere erfarne eksperter fra europæiske lande. I Danmark ringmærkes og gPS-mærkes kun redeunger af Rød Glente.
I 2023 blev der første gang påsat GPS på i alt 9 Røde Glenter i Danmark, og i 2024 blev der yderligere GPS-mærket 6 unger fordelt på 3 reder.
Hvis du observerer en Rød Glente med GPS-sender eller ring om benet, vil vi altid gerne kontaktes på Ringmærkningsadministrationen. Kontakt da ringing@snm.ku.dk eller meld det på Fuglering.dk.
Rød Glente i Danmark og Europa
Rød glente er en af de arter i Europa hvor mennesker bærer et stort ansvar for dens overlevelse. 95% af den globale ynglebestand af Rød Glente findes i Europa, og i flere områder er arten i tilbagegang grundet menneskelig forfølgelse, forgiftning og kollision med vindmøller og højspændingsledninger. I Danmark blev arten udryddet som ynglefugl i starten af 1900-tallet, men er sidenhen genindvandret i 1970'erne efter en større fredning. I flere årtier var der kun meget få ynglepar, men siden 2000 er bestanden vokset kraftigt. I 2022 er bestanden estimeret til at være mellem 300 til 350 ynglepar i Danmark, og arten er fortsat i fremgang. Selvom den røde glente ser ud til at trives i Danmark, er den stadig udsat for menneskelige trusler i form af forgiftning og beskydning. I 2020 blev en forgiftet Rød Glente fiundet på Tåsinge, som du kan læse mere om i DOF's nyhedsbrev.
Hvorfor tracker vi dem?
I LIFE-Eurokiteprojektet tracker vi juvenile Røde Glenter med GPS-sendere for at forstå hvordan fuglene bevæger sig rundt i landskabet og undersøge de præcise dødsårsager gennem Europa. Denne viden giver mulighed for direkte at bekæmpe de menneskeskabte dødsårsager, såsom forgiftning og kollission med vindmøller og højspændingsledninger, og dermed forbedre forholdene for den Røde Glente på tværs af Europa.
Hvordan tracker vi dem?
Der påsættes GPS-sender på juvenile Røde Glenter mens de stadig ligger på rede. Når ungerne er den rette alder, størrelse og vægt, kan de GPS-mærkes uden risiko, da senderen så vil veje under 3% af den samlede kropsvægt (anbefalingerne er max 5%). Senderen påsættes forsigtigt med et seletøj designet specielt til formålet, og monteres som en 'rygsæk' på fuglens ryg. Herefter er formålet at senderen skal følge fuglen hele dens liv, fra start til slut. Senderen oplades med solceller og sender konstant data til LIFE-Eurokiteprojektet gennem et GSM-netværk. Dette tillader forskerne at følge fuglens bevægelser LIVE og hurtigt reagere hvis fuglen kolliderer med vindmølle, skydes, forgiftes, eller på anden måde forgår. Alle sendere monteres af erfarne ringmærkere udsendt af Statens Naturhistoriske Museum, som sikrer at håndteringstiden er minimal og at fuglen ikke lider skade eller unødig stress.
Du kan læse mere om tracking med GPS og andre transmittere på Fuglerejsen.dk.
Læs mere om ringmærkning af Rød Glente
Du kan læse mere om første gang der er GPS-mærket unger af Rød Glente i Danmark lige her. Her beskrives oplevelsen om Tåsinges første rede af rød glente, samt ringmærkningen og den forsøgte gps-mærkning på redeunger af Rød Glente.
Kontakt og samarbejde
Kontaktperson:
Hvis du observerer en Rød Glente der er mærket med enten GPS-sender eller ring om benet, eller har nogle spørgsmål angående projektet, kontakt da endelig Ringmærkningsadministrationen på ringing@snm.ku.dk.
Samarbejdspartnere:
Projektet indgår i det internationale projekt LIFE EUROKITE.
Har du fundet en ringmærket fugl?
Du kan hjælpe forskningen ved at sende os oplysninger om fundet!
Indrapportér dit fund her.