Sygdomsspredning
Ringmærkningsadministrationen bidrager til undersøgelser af spredning af aviær sygdomme som måske kan smitte mennesker.
Fugleinfluenza (AIV)
I 2007 påbegyndte Fødevarestyrelsen et nationalt overvågningsprogram vedr. forekomsten af fugleinfluenza (AIV) hos vilde fugle i Danmark. Sammen med Statens Serum Institut deltager Ringmærkningsadministrationen på Statens Naturhistoriske Museum i programmet.
Formålet er at overvåge forekomsten af både høj- og lavpatogen fugleinfluenza i arter som lever nær tamfjerkræ. Frivillige ringmærkere fra store dele af landet indsamler hvert år prøver fra 5-600 fugle, primært vandfuglearter som ænder, gæs, svaner og måger.
I 2012 blev der publiceret en videnskabelig artikel om de første års undersøgelser i tidsskriftet Avian Diseases.
I 2025 er der publiceret en videnskabelig artikel om det voldsomme udbrud af højpatogen fugleinfluenza (HPAIV) i vintersæsonerne 2020/2021 og 2021/2022 i tidsskriftet Research in Veterinary Science.
Prøvetagning af grønirisk
West Nile Virus (WNV) & Usutu Virus
Ringmærkningsadministrationen deltager sammen med Statens Serum Institut også i overvågningen af forekomsten af West Nile Virus i trækfugle i Danmark. West Nile Virus er en myggebåren virus der er udbredt i Afrika og som for nyligt har spredt sig til Sydøsteuropa. Den bruger vilde fugle som vært i sin livscyklus og kan derfor potentielt transporteres til Danmark gennem trækfugle. Hvis West Nile Virus introduceres til vilde fugle i Danmark, kan der observeres flokdødelighed, særligt hos spurvefugle, og ofte solsorte. Da spredningen foregår i myggesæsonen fra juli til september, samler frivillige ringmærkere omkring 200 blodprøver ind fra nyankomne langdistance-trækkende småfugle.
Overvågningen af West Nile Virus har foregået i Danmark siden 2011 og evalueres årligt hvor det også tilpasses i forhold til den aktuelle situation i resten af Europa.
I forbindelse med overvågningen af West Nile Virus undersøges prøverne for tilstedeværelse af både virus og tilhørende antistoffer, og der undersøges også for Usutuvirus, som er i familie med West Nile Virus og kan give de samme symptomer.
Frem til 2023 har der de seneste 9 år ikke været påvist WestNile Virus eller Usutuvirus i udegående fjerkræ og myg. Trækfugle har ligeledes heller ikke testet positiv for tilstedeværelse af virus, men 1-6% har været positive for antistoffer. I september 2024 er der påvist Usutuvirus i tre døde solsorte indsendt til Statens Serum Institut fra hhv. Sønderjylland, Sjælland og Bogø. Læs mere på Statens Serum Insittut her.