Ringmærkningen søger frivillige

Skal du være frivillig ringmærker?

Bor du i Danmark og ønsker du at være frivillig ringmærker? Så har du flere forskellige muligheder for at blive en del af ringmærkermiljøet som vi beskriver her. 

 

Hvad kræver det at være ringmærker?

Det kræver intet bestemt timeantal eller kendskab til naturen og dens fugle for at starte oplæringsprocessen i ringmærkning. Det er dog vigtigt med mod på og tålmodighed til at lære om alt relevant for artsbestemmelse, kønsbestemmelse og aldersbestemmelse af danske fugle, samt alt relateret til håndtering af fugle, opsætning/nedtagning af net og fælder, retningslinjer og regler indenfor faget. Ringmærkning kan til tider være fysisk krævende alt efter tærrenet og omfanget af ringmærkningen, men er til gengæld mindst lige så givende i form at læring og naturoplevelser.

 

Oprettelse af ny licens

For at kunne ringmærke fugle i Danmark skal du have en licens. Når du skal have oprettet din første licens, vil vi i første omgang udstede en X-licens hvor du får tilladelse til at håndtere og ringmærke fugle sammen med en erfaren ringmærker. Læs mere om licenser her (kommer).

Før vi kan udstede en licens vil vi gerne vide lidt om hvad du har af erfaringer med at bestemme fugle og om du har prøvet at håndtere fugle før f.eks. i udlandet. Derudover ønsker vi også, at du gør dig tanker om, og deler med os, hvad du tænker at ville ringmærke på længere sigt (hvor, arter, mv.). Vi vil også meget gerne vide, høre om du har kontakt til en ringmærker med gyldig licens som kan være din vejleder. Hvis du ikke har dette, så læs nedenfor.

Det er ikke et krav, at man forud for licensen har et udbredt kendskab til den danske fuglefauna, eller har håndteret en fugl før. Dog er det forventet at man løbende opnår det fornødne kendskab til de arter der ønskes mærket samt til mærkningsarbejdets praktiske udførelse, inkl. anvendelse af fangstredskaber.

 

Kender du allerede en frivillig ringmærker med licens i Danmark som gerne vil oplære dig? 

Få denne person til at kontakte Ringmærkningsadministrationen på ringing@snm.ku.dk og så opretter vi en såkaldt 'føl-licens' (X-licens) til dig, som giver mulighed for at følge én til flere erfarne ringmærkere og lære herfra. Du er ikke bundet til at ringmærke under en bestemt erfaren ringmærker, men det kan være en fordel at følge den samme person over en længere periode i starten af processen.

 

Kender du ikke en frivillig erfaren ringmærker med licens i Danmark, men vil gerne have hjælp til at finde én?

Kontakt os da herinde på Ringmærkningsadministrationen på ringing@snm.ku.dk med informationer om hvorfor og hvor du gerne vil ringmærke samt hvor ofte du forventer at have tid til det. Ringmærkningsadministrationen vil derefter sætte dig i kontakt med en erfaren ringmærker i området der kan hjælpe dig i gang med en såkaldt 'føl-licens' (x-licens). Du er ikke bundet til at ringmærke udelukkende under denne ringmærker, men personen vil få dig i gang og introducere dig til faget. 

Du har også mulighed for selv at undersøge de danske Constant Effort Sites (CES) og Fuglestationer og kontakte dem i forbindelse med at begynde ringmærkning. Her er de også erfarne med nytilkomne og vil være behjælpelige med at starte dig op som frivillig. Se oplysninger om CES og Fuglestationer.

 

Kursus for nye ringmærkere

I samarbejde med Ringmærkerforeningen afholder vi ca en gang om året et weekendkursus for nye ringmærkere som vi vil anbefale at du deltager i. Du kan se kommende kurser her.

 

 

Har du lyst til at gi' en hånd med?

Bor du i Københavnsområdet (evt. Sjælland), og har du lyst til at gi' en hånd med her på Ringmærkningsadministrationen? Vi har brug for et par frivillige til at hjælpe med bl.a. oprydning i Ringmærkningsadministrationen genmeldingsarkiv. Vi har bl.a. modtaget genfundsdata fra ældre private danske ringmærkningscentraler. Endvidere har vi også aflæsningsdata fra tidligere ringmærkningsprojekter, f.eks. Vandstær-gruppen, som heller ikke er indtastet. Vi kan tilbyde dig et inspirerende ornitologisk miljø i hjertet af den danske ringmærkning. Hvis du har tid og lyst, så henvend dig til os: ringing@snm.ku.dk.

 

Spørgsmål?

Har du spørgsmål angående processen i at blive ringmærker, hvordan det er at være frivillig ringmærker eller andet relateret til det frivillige arbejde er du altid velkommen til at kontakte os.